Projecten

Afdrukken
Bookmark
Share on
Facebook Twitter Linkedin
Contact us

Zeesluis IJmuiden

Na bijna 100 jaar is de Noordersluis in IJmuiden aan vervanging toe. Een nieuwe, grotere zeesluis moet de bereikbaarheid van de haven van Amsterdam verbeteren en de economie in de regio stimuleren door getijenonafhankelijke ruimte te bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen.

De naam is gekozen om tot uitdrukking te brengen dat Amsterdam in verbinding wordt gebracht met de rest van de wereld en andersom. De grootste zeesluis van de wereld wordt voor waterbouwkundigen hét project van de eeuw waar techniek, de omgeving, de opdrachtgever en de opdrachtnemer samenkomen. Het project Zeesluis IJmuiden is onderdeel van het DBFM Sluizenprogramma van Rijkswaterstaat. Dat omvat zes projecten: keersluis Limmel, 2de kolk Eefde, 3de kolk Beatrixsluis, Zeesluis IJmuiden, Zeesluis Terneuzen en de Afsluitdijk.

In opdracht van OpenIJ B.V. werken van Hattum en Blankevoort en BAM Infra samen om de nieuwe zeesluis in IJmuiden te bouwen. De nieuwe zeesluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. De bouw is begin 2016 gestart en de nieuwe zeesluis is eind 2019 beschikbaar voor de scheepvaart. De levensduur van de nieuwe sluis wordt geraamd op 100 jaar. ArcelorMittal Staalhandel Rotterdam heeft voor dit project de opdracht van OpenIJ voor levering van circa 850 ton balken voor de stempelramen gekregen.


  www.volkerwessels.com