Rólunk

Print
Bookmark
Share on
Facebook Twitter Linkedin
Contact us

AMDS Magyarország

Az Arcelor Csoport 2002-ben jött létre három cég, a luxemburgi Arbed, a francia Usinor és a spanyol Aceralia fúziójából. Mindhárom vállalat sok évtizedes múlttal rendelkezett és az időfolyamán túllépték regionális piacaik határait, ezért egyesítették erőforrásaikat, hogy globális színtérre léphessenek. A bejelentés mérföldkőnek számított Európa acéliparának konszolidációjában. Az idő múlása bebizonyította az elgondolás helyességét.

Magyarországon a Trade Arbed Magyarország Kft. működött 1998-tól. Az Arcelor csoport létrejöttekor a magyarországi vállalat is felvette az új nevet és lett: Arcelor Acélkereskedelmi Kft. A Kft. az Arcelor csoporton belül az Acélipari Szolgáltatások Divízió disztribúciós részének kelet-európai régiójához tartozott.

Magyarországon nevünk ekkor már kezdett ismertebbé válni az acélkereskedelmi berkekben, mikor újabb hatalmas változás következett: az indiai iparmágnás Lakshmi Mittal irányította, Mittal Steel és az európai éllovas Arcelor 2006-ban bejelentette egyesülési szándékát. A londoni székhelyű és a holland tőzsdén jegyzett Mittal Steel, akkor 27,7 milliárd euróért vásárolta fel vetélytársát.

Az ArcelorMittal a világ első számú acélvállalata lett 330.000 dolgozóval, több mint 60 országban. A társaság vezette a nemzetközi acélipar konszolidációját, mára a piaci részesedése háromszorosan haladva meg ezzel a második helyezett Nippon Steelt és az egyetlen valóban globális acélgyártónak számít, amely 27 országban van jelen.

A csoport 2007-es árbevétele meghaladta a 105 milliárd dollárt. A cég 116 millió tonnás kibocsátása a világ nyersvas termelésének 10 százalékát teszi ki. 2008-ban az árbevétel 19%-kal, 124,9 milliárd dollárra emelkedett.

Az ArcelorMittal vezető szerepet játszik valamennyi főbb globális piacon, beleértve a gépjármű-, építési-, háztartási készülék- és csomagolási piacot. A Csoport vezet a K&F és a technológia terén, jelentős nyersanyagkészlettel rendelkezik, valamint kiterjedt elosztó hálózatokat működtet.

Ipari jelenléte Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában valamennyi főbb - feljövőben lévő és fejlett - acélpiacot feltár a Csoport előtt. Az ArcelorMittal pozíciók kialakítására törekszik a gyorsan növekvő kínai és indiai piacokon.

A fent említett újabb egyesülés Magyarországon a mi esetünkben 2008-ban valósult meg:

 „Csepelen nyitott központot a világelső acélóriás” -

hangzik el a Világgazdaság című napilap 2008 április 3-i főcímében.Az ArcelorMittal csoport a közeljövőre tervezett jelentős beruházásainak első állomásaként egy 1,5 milliárd forintos költséggel elkészült logisztikai központot adott át a csepeli Szabadkikötőben, mely egyben az ArcelorMittal Distribution Hungary Kft. székhelye is.

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL), a MAHART-Szabadkikötő Részvénytársaságból, annak jogutódjaként jött létre 2005. szeptember 1-én. A BSZL rendelkezik a csepeli Szabadkikötő 75 éves üzemeltetési jogával, és a területen található ingatlanok haszonélvezeti jogával, amelyet a kikötő és az ArcelorMittal hosszú távú együttműködés keretében finanszíroz.

Kelet-Európát kiemelt célrégióként tartják nyilván az ágazatban. Ezen belül Magyarország potenciája különösen nagy: földrajzi elhelyezkedésének, kiváló infrastruktúrájának és fejlett vízi-, közúti- és vasúti közlekedési hálózatának köszönhetően, különösen a délszláv és nyugat-romániai régió egyszerű elérhetőségére való tekintettel.